Tien vooraanstaande Russische advocatenkantoren lobbyen voor juridische hervormingen in Rusland, opdat de Russische markt toegankelijker wordt voor het internationale handelsverkeer. Legal Week berichtte onlangs dat het Russische civiele recht volgens de kantoren meer zou moeten voldoen aan internationale normen, rechten van investeerders zou moeten beschermen en bovendien flexibeler zou moeten worden. Het Engelse recht zou vaak worden gebruikt in de handel met Rusland omdat het nationale recht daar ouderwets en star is.
Barbara Rumora-Scheltema (NautaDutilh) heeft in een Nederlandse uitloper van de roemruchte zaak tegen oliemaatschappij Yukos ervaring opgedaan met het recht in Rusland. ‘De problemen met het Russische recht zitten niet zozeer in de wetgeving, maar in de toepassing ervan door Russische rechters. Als een rechter daar bijvoorbeeld een arbitraal vonnis ten onrechte terzijde schuift, komt dat niet door de wet. Die wet staat trouwens ook niet ver van het Nederlandse civiele recht af omdat Nederlandse juristen in de jaren negentig assisteerden bij de verandering van het rechtssysteem. Maar de Russische rechter is minder onafhankelijk en onpartijdig dan een rechtsstaat past. De tien kantoren hebben in de discussie daarover denk ik een genuanceerde positie willen innemen.’

Download artikel als PDF

Advertentie