Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moet er bij de Orde op aandringen dat ook de bestaande cassatieadvocaten dienen te voldoen aan alle toetredingseisen voor de civiele cassatiebalie. De Tweede Kamer heeft onlangs een motie van die strekking aangenomen. Verwacht wordt dat de staatssecretaris de motie zal uitvoeren. Wanneer de Orde aan het dringende verzoek van de bewindsman voldoet, moeten de ongeveer tachtig bestaande civiele cassatieadvocaten alsnog een mondeling toelatingsexamen doen. Het College van Afgevaardigden van de Orde had eerder besloten dat dit niet nodig was. Marc Ynzonides van de Vereniging voor Civiele Cassatieadvocaten vindt dat toelatingsexamen voor 80-90 procent van de bestaande cassatieadvocaten ‘vrij zinloos’. De zittende cassatieadvocaten moeten bovendien wel gewoon aan alle andere nieuwe eisen voldoen. Hij vermoedt dat de motie is ingegeven door de wens om enkele cassatieadvocaten aan te pakken die nu slecht presteren. Ynzonides: ‘Daarbij geldt echter dat je een regeling die is bedoeld voor velen, niet moet afstemmen op het gedrag van een enkeling.’

Download artikel als PDF

Advertentie