Tijdens mijn beproeving was u het meest waardevolle dat ik had. U werd mijn familie, mijn vriendenkring, mijn collega’s. Ik zal u daar altijd dankbaar voor blijven.’ Zo bedankte de Syrische mensenrechtenadvocaat Muhannad al-Hassani de Amsterdamse Raad van Toezicht en in het bijzonder Advocaten voor Advocaten voor hun steun tijdens zijn periode van detentie. Onlangs werd hij vrijgelaten en vorige week was hij in Amsterdam om de dekenprijs die hem vorig jaar was toegekend alsnog op te halen. Daarna reisde hij door naar Parijs om ook daar een prijs en een honorair lidmaatschap van de Parijse Balie in ontvangst te nemen. ‘De mooiste dag van mijn leven,’ zegt hij aan de telefoon vanuit Parijs. ‘Om te zijn op de plek waar de rechtsstatelijke principes waar ik voor vecht zijn ontstaan is heel bijzonder.’

 

De bejegening door de Amsterdamse, respectievelijk de Parijse Orde staat in schril contrast met de manier waarop de Syrische Orde haar leden behandelt. Alle Ordes staan onder directe zeggenschap van de Baath Partij. Al-Hassani maakt zich grote zorgen: ‘Twee maanden geleden organiseerde advocaat Issam Zaghloul een sit-in bij het gebouw van de Syrische Orde in Damascus. De Amerikaanse ambassadeur was erbij als getuige. Zaghloul werd de dag erna gearresteerd, en wordt al twee maanden vermist. Mensen die in dezelfde ondergrondse gevangenis hebben gezeten hebben hem gezien. We vrezen dat hij wordt gemarteld. We vrezen voor zijn leven. Ook de Aleppose advocaat Abdel Moneim Kashkash werd gemarteld. Advocate Razan Zeitouneh uit Damascus, die vorige week de Anna Politkovskaya Award kreeg voor haar werk als mensenrechtenactivist, zit nog steeds ondergedoken. Ook zij vreest te worden gearresteerd.’

 

Van de Syrische Ordes hebben ze niks te verwachten: die gaan stug door met het tuchtrechtelijk aanpakken van tegenstanders van het regime. ‘Op internationale verzoeken om advocaten tegen gedwongen verdwijningen en illegale arrestaties te beschermen wordt nonchalant, arrogant zelfs, gereageerd.’ Muhanad al-Hassani, voor de Duif in Amsterdam Lawyers for Lawyers-bestuurslid Joost Italianer, Al-Hassani en de Amsterdamse deken Germ Kemper

Download artikel als PDF

Advertentie