De Orde en de Scuola Superiore dell’Avvocatura, het opleidingsinstituut van de Italiaanse Orde van Advocaten, zijn een gezamenlijk project begonnen op het gebied van mediation, mensenrechten en het uitwisselen van jonge advocaten.

‘Italiaanse en Nederlandse advocaten kunnen veel van elkaar leren’ vertelt Angela Mannaerts, advocaat te Rome en initiatiefneemster van het project. Zij is lid van de commissie die bestaat uit vijf Nederlandse advocaten (naast haar: Patrizia Marcucci, Marjolein van Herk, Winfried van den Muijsenbergh en Berend Zwart), vijf Italiaanse advocaten, de stichting Lawyers for Lawyers en het NMI (Nederlands Mediation Instituut). Onlangs is de commissie gestart. ‘De gemiddelde Italiaanse advocaat heeft een flinke dosis culturele bagage en is heel creatief, maar kan ook weer veel leren van de Nederlandse advocaat. Met name op het gebied van mediation. In Nederland is mediation al aardig ingeburgerd als alternatieve vorm van geschillenbeslechting, maar in Italië maakt het nog geen deel uit van de Italiaanse (rechts)-cultuur. Sterker nog: onder Italiaanse advocaten bestaat veel weerstand tegen mediation, ze zijn bang voor broodroof aangezien een paar uur mediation, financieel gezien, niet opweegt tegen jarenlang procederen. Toch moeten ze er mee aan de slag want vanaf maart 2011 is mediation voor vele soorten conflicten verplicht gesteld in Italië.
    Het NMI gaat de Scuola Superiore helpen het goede imago van mediation over Italië te verspreiden door uit te leggen dat deze vorm van geschillenoplossing nuttig is, er wel wat mee verdiend kan worden en dat het verstandig is een opleiding in mediation te volgen. Op de website van de Scuola Superiore komt een link naar de NMI website, waar allerlei informatie wordt gegeven.’
    Ook mensenrechten maken deel uit van het samenwerkingsproject. Op de website van de Scuola Superiore komt een tweede Nederlandse link: naar Lawyers for Lawyers. De schrijfacties van deze Nederlandse organisatie ten behoeve van buitenlandse advocaten in de gevangenis worden voortaan ook ondersteund door Italiaanse advocaten en de Newletters van Lawyers for Lawyers worden doorgestuurd naar de zuiderburen. ‘In Italië zijn meerdere organisaties werkzaam op het gebied van de mensenrechten,’ zegt Angela Mannaerts. ‘Italiaanse advocaten kunnen met hun ervaring de Nederlandse collega’s ondersteunen. Er zal nu vanuit twee landen actie worden gevoerd om advocaten die om politieke redenen gevangen zitten, vrij te krijgen.’
    Het laatste onderdeel van de samenwerking bestaat uit het onderling uitwisselen van stagiaires en jonge advocaten. De horizon verbreden door een kijkje in de keuken van een buitenlandse praktijk. ‘Dit is vooral interessant voor de kleine en middelgrote kantoren,’ meent Mannaerts. ‘Grote kantoren hebben vaak hun eigen contacten. Voor stagiaires kan de uitwisseling niet langer duren dan drie maanden, anders komen ze in de knel met hun opleiding. De vereiste talenkennis zal overigens wel een voorwaarde voor deelname zijn.’
    Op 19 september jl. is het startsein tot de samenwerking gegeven. Er staan nog meer plannen op stapel, onder andere het wederzijds erkennen van elkaars cursussen ten behoeve van de Permanente Opleiding, inclusief de opleiding tot mediator, en wellicht het verzorgen van opleidingen tot mediator in Italië.

Anna Italianer

Download artikel als PDF

Advertentie