Het overgrote deel van de ruim tienduizend advocatenkantoren in Groot-Brittannië verdwijnt de komende jaren. Ook het aantal grote firma’s in de City zal afnemen. Dat voorspelt de Braziliaanse zakenbank Espírito Santo. De verschraling van het juridische landschap is volgens haar topbankier John Llewellyn-Lloyd het gevolg van de liberalisering van de juridische markt die afgelopen week de laatste fase is ingegaan.

 

Op basis van de Legal services Act mogen ook niet-juristen werk mogen doen dat voorheen voorbehouden was aan juristen, zoals het opstellen van testamenten en afsluiten van koopcontracten. Het vrijgeven van de markt, met een waarde van een kleine zestien miljard euro, is om het monopolie van de advocatuur te breken, concurrentie te bevorderen en prijzen voor consumenten te verlagen.

 

Binnen een paar jaar, zo stelt Llewellyn-Lloyd in zijn rapport, zal het meeste juridische werk in handen zijn van enkele grote bedrij-ven. Net zoals onafhankelijke opticiens en apotheken zullen kleine advocatenkantoren langzaam verdwijnen. De enige manier om te overleven is door sterk te specialiseren of samen te werken. Het afgelopen jaar hebben 137 kleine kantoren zich verenigd onder de naam QualitySolicitors.

Download artikel als PDF

Advertentie