Deken Paul Manning van het arrondissement Zwolle-Lelystad vindt dat er na de herziening van de gerechtelijke organisatie in Nederland geen tien maar elf arrondissementen moeten overblijven. Hij schrijft dat, mede namens de deken van het arrondissement Almelo, aan de Tweede Kamer. In plaats van één groot arrondissement Oost-Nederland zouden er twee afzonderlijke regio’s Gelderland en Overijssel moeten komen.

 

In de plannen van het kabinet gaan de arrondissementen Almelo, (het Overijsselse deel van) Zwolle-Lelystad, Arnhem en Zutphen samen in één arrondissement Oost-Nederland. Volgens Manning wordt het uitgestrekte arrondissement een ‘niet-werkbaar monstrum.’ Voor de deken van Oost-Nederland is het onmogelijk om goed toezicht te houden.

 

De deken van Zwolle-Lelystad erkent dat hij afwijkt van het standpunt van de landelijk orde. Die is eveneens tegen de vorming van het arrondissement Oost-Nederland, maar verzet zich niet tegen reductie van het aantal arrondissementen van negentien naar tien. Het kabinet wil terug naar tien arrondissementen omdat er na de invoering van de nationale politie ook maar tien politieregio’s overblijven. Volgens deken Manning is het echter niet vanzelfsprekend dat de rechtspraak en de advocatuur ook ‘meegesleept’ worden in de reorganisatie van de politie. Hun organisatiestructuur kan niet vergeleken worden met die van politie of OM.

Download artikel als PDF

Advertentie