‘Het is niet ingewikkeld, dus wat mij betreft gaan we er vlot mee aan de slag.’ VVD Kamerlid Joost Taverne, die onlangs voorstelde de Raad van State niet langer de hoogste bestuursrechter te laten zijn, klonk vol vertrouwen nadat zijn plan in de Tweede Kamer werd besproken. ‘Er lijkt zich een meerderheid te vormen.’ Volgens hem is het ‘niet zuiver’ dat de RvS eerst adviseert over een wet om er later als bestuursrechter over te oordelen. ‘De eurocrisis lossen we er niet mee op, maar het is me al langer een doorn in het oog. Het zou beter zijn als deze functies gescheiden zijn. Dat zorgt voor meer uniformiteit en transparantie.’ Het vicevoorzitterschap, onderwerp van diverse discussies nadat de naam van minister Piet Hein Donner daarvoor genoemd was, komt in zijn voorstel niet aan bod, zei Taverne. ‘Wie dat is, is voor mijn voorstel niet erg relevant. En dat wordt het nog minder wanneer de RvS niet langer recht spreekt. Het is niet erg dat politiek gekleurde mensen op die stoel gaan zitten. Maar men moet niet als rechter op een stoel terechtkomen, omdat men een bepaalde politieke kleur heeft.’

 

Download artikel als PDF

Advertentie