Als asieladvocaat moet je juist op je cliënten inpraten om hun kansen te vergroten, maar verhalen verzinnen hoort daar niet bij,’ zegt asieladvocaat Bart Toemen (Snijders en Toemen Advocaten in  Boxtel) in reactie op de kritiek van VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen op asieladvocaten. Naar aanleiding van fouten in het dossier van Mauro zei zij eerder deze maand in de Telegraaf: ‘Of het nou Mauro is of andere asielverhalen, vaak is niets wat het lijkt. Vooral de advocatuur speelt een heel dubieuze rol. Ik zou graag willen dat advocaten niet meer op jonge kinderen inpraten wat ze moeten zeggen om hun kansen te vergroten. Dat is kwalijk en fout. De beroepsgroep moet daar zelf wat aan doen.’ Migratierechtadvocaat Julien Luscuere (Luscuere De Jong Wassenaar Dingenouts Advocaten in Rotterdam) zegt dat ‘een advocaat alleen het belang van zijn cliënt mag dienen, de Nederlandse overheid moet vele maatschappelijke belangen dienen. Juist in het asielrecht heeft de overheid minder oog voor het individu en is zij vooral bezig met politieke afwegingen. “Lijkt het asielrecht zelf nog wel ergens op?” Elke advocaat is hard nodig om die vraag voor zijn cliënt te beantwoorden.’

 

Download artikel als PDF

Advertentie