De Tweede Kamer wil dat er een betere controle komt op de toepassing van het Europees Arrestatiebevel (EAB). De fracties namen een motie aan dat het EAB  ‘proportioneel’ gebruikt moet worden. Het middel zou niet gebruikt moet worden voor bagatelzaken zoals boetes voor diefstal. Het EAB voorziet in een snelle uitlevering van verdachten tussen EU-lidstaten. 

    Er zijn al langer klachten over de verkeerde toepassing van het EAB door justitiële autoriteiten. De Tweede Kamer wil daarom dat de Europese Commissie het EAB regelmatig evalueert. De commissie zou dan ook moeten controleren of  EU-lidstaten het justitieel apparaat van andere landen niet te veel belasten met EAB-verzoeken.

                Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bespreekt binnenkort met zijn Europese collega’s de toepassing van het EAB. De Kamer wil dat hij ook waarborgen eist tegen misbruik van het Europees Onderzoeksbevel (EOB). Het EOB is een nieuw instrument voor justitiële autoriteiten, waarmee ze de medewerking van andere lidstaten in strafrechtelijke onderzoeken kunnen afdwingen. De Kamer wil voorkomen dat Nederlandse opsporingsdiensten worden ingezet in zaken die elders strafbaar wel zijn, zoals euthanasie en abortus.

 

Download artikel als PDF

Advertentie