Staatssecretaris Fred Teeven gaat onderzoeken of de eigen bijdrage voor rechtsbijstand in strafzaken nog verder verhoogd kan worden. Hij doet dat op verzoek van de PVV-fractie. Die vindt dat de huidige plannen voor de verhoging van de eigen bedrage niet ver genoeg gaan.

 

Daarin wordt de eigen bijdrage verhoogd bij een vijfde toevoeging binnen één jaar. De eigen bijdrage stijgt in dat geval met 150 procent. PVV-Kamerlid Lilian Helder meent dat verdachten van strafzaken bij een tweede toevoeging al met deze verhoging geconfronteerd moeten worden. ‘De rechtsbijstand van personen die een strafbaar feit hebben gepleegd, dienen niet op dezelfde wijze gefaciliteerd te worden als in andere zaken,’ aldus Helder tijdens een Kamerdebat op 7 december over de gesubsidieerde rechtsbijstand. Teeven beloofde haar het PVV plan serieus te bestuderen. In het voorjaar van 2012 komt hij met een definitief voorstel.

 

Teeven wil 50 miljoen euro bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. De oppositiefracties vinden dat er minder gesnoeid kan worden, nu blijkt dat het aantal toevoegingen al daalt. Volgens Teeven leidt die afname echter niet tot minder uitgaven aan rechtsbijstand.

 

Download artikel als PDF

Advertentie