Even weg van toga, dossiers en kantoor of toch doorwerken?
Advocaten vertellen over hun kerstplannen.

 

Mr. X. blijft thuis

‘Het grootste deel van mijn familie woont in China, maar mijn ouders en nog wat verre familie wonen hier. Ik vier alle feestdagen bij mijn ouders.’ Mr. Yu-lai Xu  is weliswaar Chinees – en Nederlander – en ze gaat ook eens in de paar jaar naar China, maar de komende feestdagen niet. ‘Ik ga met Kerst nergens heen.’ Yu-Lai Xu – één van de twee échte mr. X’en in Nederland – is advocaat en belastingadviseur bij Houthoff Buruma. Ze viert ‘ook nog het Chinees Nieuwjaar dat elk jaar op een andere dag plaatsvindt. Dan eten wij zelfgemaakte traditionele Chinese gerechten.’

 

Pup in de boom

Normaal gesproken heeft hij met zijn vrouw en drie kinderen een klassieke kerst, met familiebezoek en warme chocomel, zegt Jan Pas, advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag. Maar dit jaar zullen de feestdagen in het teken staan van de nieuwe pup die het gezin net gekregen heeft. ‘Ik hoop dat hij tegen kerst zindelijk is. Ik houd wel mijn hart vast voor de kerstboom en alle snoeren. Hopelijk gaat hij daar niet te veel op kauwen. Het worden spannende dagen,’ lacht Jan, ‘maar het komt goed.’

 

De drukte mijden

Op Kerstavond naar de nachtmis, daarna kerstontbijt, volgens het gebruik van de familie van zijn moeder. En eerste kerstdag heeft Wiebe Dijkstra advocaat op de afdeling Tax van De Brauw Blackstone Westbroek een groot kerstdiner ‘met de nog grotere familie van mijn vrouw’.
Voor de jaarwisseling zelf heeft Wiebe Dijkstra nog geen concrete invulling bedacht. ‘Ik ben meestal niet zo’n fan van te drukke feestjes waar je te lang in de rij staat voor een drankje. Daarom organiseren we al een aantal jaar bij ons thuis een klein partijtje.’

 

Vuurwerk kijken in Antwerpen

Het wordt een drukke kerst voor Friederike van der Jagt (Stibbe Amsterdam). ‘Kerstavond komen vrienden langs om de feestdagen alvast in te luiden, met veel hapjes en natuurlijk glühwein. De opa van mijn vriend wordt begin volgend jaar negentig en dat wil hij eerste kerstdag met de hele familie vieren. ‘We zijn met z’n allen uitgenodigd op een wijnboerderij in Heerenveen. En tweede kerstdag gaan we naar mijn ouders.’ Met oud en nieuw is ze met vrienden in Antwerpen. ‘Eten, drinken, vuurwerk kijken, stappen en daarna lekker tukken in een hotel.’

 

Download artikel als PDF

Advertentie