Waarom liegen mensen? Die vraag hield advocaat Jan Henk van der Velden (Wijn & Stael Advocaten in Utrecht) zo bezig, dat hij er het boek Iedereen liegt, maar ik niet over schreef. 
‘Advocaten houden zich dagelijks bezig met het zo positief mogelijk presenteren van de waarheid,’ aldus Van der Velden. ‘De lol van ons vak zit ‘m niet in het opzoeken van artikel 6 lid 5b, maar in het kijken hoe je bepaalde aspecten van een zaak kunt plussen zodat de weegschaal de kant van jouw cliënt op slaat. Hoe ver je daarin kunt gaan, is een grijs gebied.’
Van der Velden wilde leugenaars en vooral ook hun beweegredenen kunnen herkennen en ontwierp een ‘liegladder’ met zeven trappen die houvast biedt bij het beoordelen van de ernst van een leugen. Op de begane grond spreekt iemand nog de waarheid en bij de laatste trede is de leugen het meest afkeurenswaardig: iemand liegt voor eigen voordeel, ongeacht de schade die anderen kunnen lijden. ‘Als je op basis van de liegladder inzicht hebt waarom mensen liegen, ben je er ook beter op bedacht wanneer je met een leugen rekening moet houden.´

Download artikel als PDF

Advertentie