In de kranten is advocaat Ron van Asperen (Tiebout Advocaten) ‘de grote man achter de fraude die voor honderdduizenden euro’s extra omzet wist binnen te halen.’ En het is waar: hij vroeg toevoegingen aan op naam van – deels onwetende – kantoorgenoten om het maximum van 250 per jaar te omzeilen. En ja: als hij proceskosten voor zijn cliënten incasseerde, hield hij die soms achter. Toch stelt de Vliegende Brigade die de zaak onderzocht vast ‘dat mr. Van Asperen een gedreven advocaat is met hart voor de zaken van zijn cliënten. Hij handelt niet primair omzetgedreven.’
Van Asperen vond het niet eerlijk dat hij uit oogpunt van kwaliteit maar 250 toevoegingen mocht doen, terwijl hij meer aankon. Zijn cliënten waren dik tevreden. En die geïnde proceskosten reserveerde hij voor de cliënt, zodat die ook in de toekomst weer gratis zou kunnen procederen. Van Asperen maakte zijn eigen regels en dat kan niet. Moet hij daarom inderdaad worden geschrapt, zoals de Raad van discipline Leeuwarden op 16 december besliste? Het Hof van Discipline mag het zeggen: Van Asperen gaat in beroep.

Download artikel als PDF

Advertentie