De Raad voor Rechtsbijstand zet een extra slot op het aantal toevoegingen om ‘uitwassen op het vlak van het aantal te declareren uren te voorkomen.’ Wie twee jaar lang gemiddeld meer dan 2000 punten op zijn toevoegingen haalt, wordt gekort op het gebruikelijke maximum van 250 toevoegingen. Om advocaten de gelegenheid te geven zich aan te passen gaat de regeling in op 1 januari 2013.
                In 2011 maximeerde de Raad rechtstreeks het aantal te behalen punten.  Advocaten maakten daartegen met succes bezwaar. Herman Schilperoort van de Raad: ‘De bezwaarcommissie heeft gezegd dat er geen wettelijke basis is voor een slot op het aantal punten. Omdat we wel het aantal toevoegingseenheden mogen begrenzen, kiezen we nu een andere formele weg.’
                Patrick Rombouts van Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten stoort zich eraan dat de Raad ‘op een gekunstelde manier nu hetzelfde beoogt te bereiken. Maar de gevolgen van de nieuwe regeling zijn beperkt. Als je wat grotere zaken doet, heb je misschien maar vijftig toevoegingen in een jaar. Stel dat je daarmee 4000 punten haalt, dan gaat je maximum aantal toevoegingen naar 125. Maar zoveel heb je er dus niet nodig.’

Download artikel als PDF

Advertentie