Logboek

Het grootste proces sinds Neurenberg is begonnen. Een ook weer onmiddellijk tot stilstand gekomen. Nuon Chea was er goed voor gaan zitten. Hij had zich drie jaar lang voorbereid op het afleggen van een verklaring, die alleen al vanwege haar omvang historisch zou moeten zijn. Maar voordat hij goed en wel was begonnen werd de zitting geschorst en verdaagd naar 2012.

Probleem was ook dat de zitting begon op het moment dat een belangrijke Vietnamese delegatie in Phnom Penh landde en Nuon Chea het niet zo op Cambodja’s oosterburen heeft. Onze cliënt heeft een historisch appeltje met Vietnam te schillen. En dat steekt hij niet graag onder stoelen of banken. Met als gevolg dat de rechtbank Nuon Chea na anderhalve dag schielijk het zwijgen oplegde en de Cambodjaanse staatstelevisie de live-uitzending van het proces stillegde. Dit ongetwijfeld tot opluchting van een groot deel van de bevolking dat liever niet de hele dag naar een historisch proces zit te kijken.
Hoewel ik hier meteen aan moet toevoegen dat de Rode Khmer in Cambodja nog steeds op een stevige aanhang mag rekenen en de verklaring van Nuon Chea, toen die nog op televisie te volgen was, door sommigen ook met instemming is ontvangen. Cambodja laat zich niet eenvoudig doorgronden.
  Ik heb Nuon Chea dan ook maar fijne feestdagen gewenst en heb met mijn familie de koffers gepakt. Oud en nieuw heb wij gevierd ergens in de bergen in het noorden van Thailand, in een Honeymoon Villa.

Michel Pestman

Download artikel als PDF

Advertentie