Van de redactie

Een nieuw jaar, een nieuw geluid: in dit nummer een schets van de ´nieuwe zaaksbehandeling´ in het bestuursrecht. Als het goed is, doet de bestuursrechter vanaf dit jaar de zaken eindelijk eens wat sneller en beter af. Meer conflictbeslechting, minder vechten.
            Ook nieuw, relatief nieuw, is de trend van het stijgend aantal wrakingsverzoeken. Oftewel, méér vechten.. De rechter verliest ook bij advocaten aan gezag. Advocaten zijn gewone mensen, maar je kunt ook zeggen: ze zijn minder bang geworden voor repercussies door de rechter die ze nu proberen te wraken.
            Ook blikken we nog even terug. Wie met de feestdagen zijn rijbewijs verloor, door te drinken én te rijden, kan daarover met redelijke kans op succes gaan klagen – zolang het gaatje in de wet nog niet is gedicht.
            En verder terug kijkend: advocaat Floris Bannier neemt na acht jaar afscheid als hoogleraar Advocatuur. Hij richtte zich steeds meer op het onderwijs aan de studenten van de Universiteit van Amsterdam. Die zullen aardig doordrongen zijn geraakt van de principes die hij met ware passie uitdroeg: dat geheimhouding en onafhankelijkheid essentieel zijn voor de advocaat. Niet nieuw, wel goed.

Download artikel als PDF

Advertentie