De ogen openen voor mensenrechten en daarover de dialoog aanwakkeren. Dat is volgens Taco Ruighaver, directeur en programmeur van het Movies that Matter Festival het doel van het evenement.

Zonder pamflettistisch te zijn, zonder drammerig te zijn. ‘We willen het beeld voor zich laten spreken. En daarover willen we vervolgens het debat op gang brengen. Het gaat erom dat de gasten analyseren wat ze gezien hebben. Dat ze erover nadenken wat er op macro, meso en micro niveau zou moeten gebeuren,’ zegt Taco Ruighaver, directeur van de stichting die het evenement organiseert.  

Tijdens het festival, dat van 22 tot en met 28 maart plaatsvindt in Den Haag, worden zeventig documentaires en speelfilms getoond. Een van de hoofdprogramma’s is Camera Justitia met films en debatten over de Rule of Law, internationaal recht en juridische dilemma’s.

Crime After Crime gaat bijvoorbeeld over de Californische Deborah Peagler die al meer dan twintig jaar vastzit wegens de moord op haar vriend die haar mishandelde. Een nieuwe wet, staat het toe zaken te heropenen van veroordeelde vrouwen die door huiselijk geweld in aanraking zijn gekomen met justitie. Love Crimes of Kabul vertelt het verhaal van drie vrouwen in een vrouwengevangenis in Kabul. Zij zitten hun straf uit wegens overtreding van de Islamitische wetgeving. En in Justice for sale onderzoekt een Congolese advocaat een verkrachtingszaak waarin de verdachte zonder enig hard bewijs is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

‘We voeren zelf geen actie,’ zegt Ruighaver. ‘Wat we wel graag zien is hoe gasten, experts van instellingen die zich met internationaal recht bezig houden, filmmakers, politici en journalisten, bij elkaar komen en betrokken raken bij een onderwerp. Als we daarvoor de omstandigheden kunnen faciliteren, is dat mooi.’

Begin maart 2012 is het programma voor het festival dat van 22-28 maart 2012 plaatsvindt te zien op http://www.moviesthatmatter.nl/.

Advertentie