Het Spaanse Hooggerechtshof heeft vandaag de onderzoeksrechter Baltasar Garzon vrijgesproken.Link:

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft vandaag Baltasar Garzon vrijgesproken. De Spaanse onderzoeksrechter is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij de Spaanse amnestiewet heeft overtreden door massagraven te laten onderzoeken die ontstonden tijdens het Franco-regime. Het onderzoek was volgens het hooggerechtshof verdedigbaar op juridische gronden, aldus de BBC.
Twee weken geleden liet het hooggerechtshof een andere zaak tegen Garzon vallen wegens verjaring. Daarbij ging het om de vraag of hij Spaanse firma’s had verzocht om de cursussen die hij in New York gaf financieel te steunen. Kort daarvoor oordeelde dat zelfde hof dat hij elf jaar het rechterschap niet mag uitoefenen, wegens het afluisteren van verdachten in een corruptieschandaal die in preventieve hechtenis zaten.

Pinochet en Bin Laden
Garzon werd bekend omdat hij de vervolging inzette tegen ex-dictators als Pinochet en tegen Bin Laden, evenals tegen ETA- en andere Spaanse politici. Mensenrechtenactivisten en nabestaanden van de mensen die verdwenen onder het Franco-regime zagen vooral in de zaak over de amnestiewet een politiek gemotiveerde actie tegen de kritische rechter. Omdat Garzon zijn ambt als onderzoeksrechter niet kan uitoefenen, is het onduidelijk wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor het bekritiseerde onderzoek naar de verdwijningen.

Advertentie