Dankzij de uitspraak die het Indiaas gerechtshof in Madras gister deed kunnen Indiërs zich voortaan door buitenlandse advocaten laten adviseren over niet-Indiaas recht. Het is een belangrijke stap in de verdere liberalisering van de markt.Bijlage:

Procederen is nog steeds voorbehouden aan Indiërs, maar buitenlandse advocaten mogen voortaan wel invliegen om cliënten adviseren, zolang het maar op tijdelijke basis is, zo bericht Legally India. Met deze uitspraak gaat het gerechtshof in tegen een uitspraak uit 2009 van het gerechtshof in Bombay dat het gebruik van fly-in, fly-out juist verbood. De zaak was tegen meer dan 30 advocatenkantoren en de Indiase Orde van Advocaten was aangespannen door de Indiase advocaat A.K. Balaji.

Met deze uitspraak is een belangrijke stap gezet in de verdere liberalisering van de Indiase juridische sector, waar jaarlijks zo`n 3 miljard euro in omgaat . En dat is een ontwikkeling die met name een aantal grote Angel-Saksische kantoren niet snel genoeg kan gaan. Gezien de gelijkenissen tussen het Indiase en Britse recht is het waarschijnlijk dat zij de meeste vruchten van de nieuwe situatie zullen plukken. Zo liet advocatenkantoor Clifford Chance, dat gedaagde was in deze zaak, in een verklaring weten dat ‘men zich zeer over de uitspraak verheugde.’ Maar dat de uitspraak ook bevestigde dat buitenlanders niet in India mogen procederen, is volgens het kantoor in strijd met de Advocatenwet. ‘Wij beraden ons op eventuele vervolgstappen.’

Advertentie