‘Cliënten zijn verontwaardigd omdat ze zijn bekeken door mensen die daar niets te zoeken hebben,’ zegt advocaat Peter Plasman.

Namens vijf patiënten deed Plasman afgelopen maandag aangifte tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc en producent Eyeworks. Schending van het beroepsgeheim (art. 272 Sr) en het ‘wederrechtelijk verkrijgen van informatie’ (art. 139 Sr) vormen de basis voor zijn aangifte.

Op de afdeling spoedeisende hulp van VUmc zijn tv-opnames gemaakt voor het RTL4-programma ´24 uur: tussen leven en dood’. Het programma is inmiddels geschrapt.

Aanwezigheid van derden

Volgens Plasman is sprake van schending van het beroepsgeheim omdat er derden (medewerkers van Eyeworks) meekeken en meeluisterden. Dat is volgens de advocaat alleen gerechtvaardigd als de ziekenhuispatiënt hiermee volledig instemt. Plasman: ‘Je kunt je daarbij ook nog afvragen of de instemming van iemand in een ziekenhuis geldig is. Ben je in zo’n situatie vrij om een onafhankelijke afweging te maken?’ Niet de toestemming van de patiënt voor tv-uitzending is volgens de advocaat doorslaggevend.

Een patiënt die vorige week zelf aangifte probeerde te doen, werd volgens Plasman ‘het bos in gestuurd. Hij kreeg te horen dat er geen strafrechtelijk aspect aan de zaak zat.’ Om de aangifte juridisch onderbouwd te kunnen doen, heeft Plasman namens vijf patiënten aangifte gedaan, rechtstreeks bij justitie. Nog meer patiënten overwegen via de advocaat aangifte te doen.

Belichting

Op schending van beroepsgeheim staat een celstraf van maximaal een jaar of een boete van 20 duizend euro. Of de patiënten ook een schadeclaim gaan indienen, is volgens Plasman nog niet duidelijk. ‘Ik heb het er nog niet over gehad of ze dat willen. Het is zeker niet primair de intentie. Naast de schending van het beroepsgeheim speelt voor mijn cliënten dat artsen uitsluitend bezig moeten zijn met de gezondheid van de patiënt. En niet met het maken van een mooie uitzending, waarbij belichting en positionering ten opzichte van de camera een rol spelen.

Een communicatiemedewerker van VUmc liet weten over de zaak ‘nu geen uitspraken te doen en de procedure af te wachten’. Ook een communicatiemedewerker van Eyeworks meldde ‘geen belangstelling’ te hebben op de zaak te reageren.

In een bericht op de website van VUmc van dinsdag 28 februari biedt de directie van het ziekenhuis ‘haar welgemeende excuses aan al haar patiënten en bezoekers aan, in het bijzonder aan hen die in de periode van 20 januari tot en met 5 februari 2012 de spoedeisende hulp hebben bezocht’.

Advertentie