Familierechtadvocaten die een verzoekschrift bij de rechtbank indienen, hoeven geen kosten meer in rekening te brengen bij hun cliënt voor het opvragen van een GBA-uittreksel.Bijlage:

De voorzitter van het Landelijk Overleg Voorzitters Familie- en Jeugdrecht van de rechtbanken (LOVF) meldt in een brief dat Gemeentelijke Basis Administratie (GBA)-online per 1 april 2012 wordt uitgebreid met Burger Service Nummers (BSN) bij familie-afdelingen van de rechtbanken. 

Momenteel is het nog zo dat familierechtadvocaten bij het indienen van een verzoekschrift verplicht zijn een GBA-uittreksel van de wederpartij op te vragen. Met de uitbreiding van GBA-online en het vermelden van BSN doet de griffie dat straks zelf en volstaat het opvragen van het BSN.

Volgens familierechtadvocaat Aline van Katwijk (Pot Jonker Seunke in Haarlem) wordt de procedure hiermee vereenvoudigd. ‘Bij het indienen van een verzoekschrift is het straks niet meer nodig GBA-uittreksels van partijen op te vragen en daar op te wachten. En ook de kosten hiervan, zo’n elf euro per uittreksel, hoeven niet meer door cliënten te worden voldaan.’

Het opvragen van een uittreksel kan noodzakelijk blijven, stelt Van Katwijk. ‘In sommige zaken zal het nog steeds nodig zijn een uittreksel op te vragen. Een vrouw die een kind heeft gekregen uit een one night stand en kinderalimentatie wil verzoeken, heeft natuurlijk niet het BSN van de vader binnen handbereik. Dan zul je toch een uittreksel moeten opvragen.’

Advertentie