Advocaat kritisch op Aanwijzing dwangmiddelen journalisten die het OM vorige maand publiceerde.

De Aanwijzing dwangmiddelen journalisten, die het OM eind vorige maand bekend maakte, is niet bedoeld om journalisten te beschermen, maar om invallen door de politie bij journalisten te legitimeren. Dat zegt Marnix van der Werf (Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten in Amsterdam) in een interview op Crimesite.
Dat de aanwijzing tot meer invallen kan leiden, wijt de Amsterdamse strafrechtadvocaat aan het OM zelf. ‘Of de inbeslagname proportioneel was en of dat het minst bezwarende middel was, zal de rechter toetsen aan de hand van de wet en de jurisprudentie. De rechter zal het belang van vrije journalistieke nieuwsgaring en bronbescherming afwegen tegen het belang van de opsporing, waarbij het eerste zwaar weegt. Het OM zal dus zijn eigen beleid zeer terughoudend moeten toepassen, maar zal in eerste instantie met een beroep op zijn aanwijzing proberen om de grenzen op te zoeken. Totdat de rechter de kaders heeft bepaald, zullen er in eerste instantie dus waarschijnlijk meer doorzoekingen bij journalisten komen in plaats van minder.’

Ruim en rekbaar
En dat terwijl er volgens de aanwijzing alleen strafvorderlijke dwangmiddelen tegen journalisten ingezet mogen worden als het die misdrijven betreffen ‘waarbij het leven, veiligheid of de gezondheid van mensen ernstig kan worden geschaad of in gevaar kan worden gebracht.’ Maar zo luidt de verklaring van Van der Werf ‘dat zijn ruime en rekbare begrippen.’

Advertentie