Amerikaanse advocaat klaagt 20 rechtenfaculteiten aan wegens opgeblazen rooskleurige percentages alumni dat een baan vond dankzij de bul.

In opdracht van een aantal werkeloze recent afgestudeerde juristen klaagt advocaat Jesse Strauss de rechtenfaculteiten van 20 Amerikaanse universiteiten aan. Dat bericht de website Above the Law. Studenten zouden hun universiteitskeuze mede bepaald hebben op het percentage alumni dat na het afstuderen een baan vond. Helaas bleek het niet altijd te gaan om banen waarvoor een opleiding van zo`n 100.000 dollar (75.000 euro) vereist is, zo maakte onderzoek duidelijk op onder andere de New York Law School (NYLS). En dat maakt hun claim dat ‘meer dan 90 procent van de recent afgestudeerden binnen negen maanden een baan vind’ tot een wassen neus, aldus advocaat Strauss. Zijn cliënten, waaronder een overgekwalificeerde Starbucks medewerker, hebben ‘gewoon teveel betaald voor hun diploma.’ Volgens Strauss heeft minder dan de helft van de afgestudeerde juristen zijn bul echt nodig gehad om zijn huidige baan te kunnen krijgen.

Twee juristen per baan
Hoewel de aangeklaagde universiteiten zich van geen kwaad bewust zijn – hun manier van rekenen is in lijn met de voorschriften van de American Bar Association – volgt men de uitkomst van deze zaak toch op de voet. Ieder jaar worden er in Amerika zo`n 43.000 juristen afgeleverd, met een gemiddelde schuld van 100.000 dollar, terwijl er voor slechts de helft van hen een baan is.

Advertentie