Amsterdamse advocaat die vorig jaar 23 Nederlandse Nebenkläger bijstond in het laatste proces tegen de voormalig kampbewaarder reageert op diens dood afgelopen weekend.

‘Hij was bij aanvang van het proces in 2009 al 89 jaar,’ aldus Manuel Bloch (Kool Bloch Gavami Advocaten) naar aanleiding van de dood van John Demjanjuk. ‘Gedurende het proces bestond er dus een kans dat hij zou overlijden’. De Amsterdamse advocaat stond vorig jaar een groep van 23 Nederlandse Nebenkläger bij in het laatste proces tegen de voormalig kampbewaarder. Deze werd in mei 2011 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 28.060 vooral Nederlandse Joden in het vernietigingskamp Sobibor. Hij kreeg vijf jaar celstraf maar kwam direct vrij vanwege zijn leeftijd. Op het moment van zijn overlijden wachtte de stateloze Demjanjuk zijn hoger beroep af.

Ook handlangers strafbaar
‘Het grote belang van deze zaak is dat de Duitse justitie de positie van kampbewaarders in vernietigingskampen nu anders inschat dan voorheen. En dat de rechtbank in München tot een uitspraak is gekomen voordat hij overleed, is heel belangrijk voor de slachtoffers en de nabestaanden.’ Deze zaak is hoogstwaarschijnlijk het laatste nazi-proces; het is in elk geval een van de weinige keren in de Duitse geschiedenis dat een Wachmann in een vernietigingskamp is veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord. En ook dat is de toegevoegde waarde van deze zaak, aldus Bloch. ‘Handlangers bij dit soort misdrijven zullen in de toekomst niet langer hun straf ontlopen.’

Advertentie