Amerikaanse advocaten trainen al wekenlang voor de zitting van het Amerikaanse Hooggerechtshof over de verplichte zorgverzekering die de regering Obama wil invoeren.Link:

Voor de zitting van het Amerikaanse Supreme Court, waarin tot en met woensdag wordt gesproken over het plan van Obama voor verplichte zorgverzekering, trainen Amerikaanse advocaten al wekenlang in vele oefensessies. De hoofdvraag is of de individuele verplichting om de verzekering af te sluiten in strijd is met de grondwet. Die vraag valt in deelvragen uiteen en ook over ontvankelijkheid wordt gestreden. Voor alle deelvragen worden aparte oefensessies belegd.

Paul Clement, die 26 Amerikaanse deelstaten vertegenwoordigt die de wet aanvallen, zegt in The New York Times dat hij voor de drie hoofdvragen op verschillende plaatsen in het land elk vijf sessies belegde, één op elke dag van de afgelopen week, in een luxueuze setting.

Nead Katyal, die als solicitor general de wet verdedigt, oefent in basaal ingerichte ruimtes. ‘It’s just the lunchroom, basically.’ De zittingen kunnen worden bijgewoond door maximaal 400 mensen. Afgelopen vrijdag ontstond de rij voor kaartjes. Maar de advocaten die tijdens de zitting moeten optreden hebben het ook niet makkelijk. Katyal zette opnames van de oefensessies op zijn iPod: ‘I would jog and listen to my moots and listen to how I sounded.’

Advertentie