Het online bedrijf e-Court wil meer griffierechten betalen voor complexe juridische zaken.

‘Wij zijn één van de weinige organisaties die ook hogere griffierechten willen betalen. Maar het gaat misschien iets te snel voor het ministerie van Veiligheid en Justitie,’ zegt directeur Henriette Nakad over de weigering om de griffierechten aan te passen voor e-Court.

Het online arbitrage instituut moet nu 114 euro griffierechten betalen voor elke keer dat de rechter verlof verleent om een arbitraal vonnis ten uitvoer te leggen. Voor incassozaken met een belang van minder dan 500 euro, die op dit moment vaak niet eens voor de kantonrechter komen, is dat een hoog bedrag. E-Court is bereid voor complexe zaken met een groter belang hogere griffierechten te betalen dan de 114 euro. Maar minister Opstelten wil niets weten van differentiatie omdat ‘een dergelijke constructie niet past binnen het wettelijk stelsel’. Eén arbitraal vonnis voor een reeks gelijkluidende zaken is toegestaan, maar verlaagt de griffierechten niet, heeft de rechtbank onlangs gezegd.

Door: Lex van Almelo

Advertentie