De griffierechten worden niet per 1 juli verhoogd, zoals de regering wilde.

In de Tweede Kamer is de behandeling van het wetsvoorstel plotseling uitgesteld van deze week naar eind mei. En vanuit de Eerste Kamer heeft de SGP´er Gerrit Holdijk, die een doorslaggevende stem heeft, dinsdag laten weten dat hij met het huidige voorstel niet in zal stemmen. Of de Tweede Kamer het voorstel zo sterk zal wijzigen dat de SGP wel akkoord gaat, zal pas eind mei blijken – in ieder geval te laat voor invoering per 1 juli.

De Nederlandse Orde van Advocaten is verheugd over deze ontwikkeling, aldus een persbericht. Volgens de Orde zou de verhoging van de griffierechten de toegang tot het recht ernstig hebben belemmerd. In september vorig jaar kwamen ruim 500 advocaten in toga naar het Plein in Den Haag om te strijden tegen dit plan. Ook veel andere organisaties hebben zich aangesloten bij deze manifestatie, zoals de Consumentenbond, de VNG, de FNV, CNV, Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het Verbond van Verzekeraars, de deurwaarders en het Juridisch Loket.

Jan Loorbach, algemeen deken van de Orde van Advocaten, sprak vanochtend in een interview op Radio 1 de hoop uit dat dit uitstel tot afstel zou leiden. 

Advertentie