Beide verdachten in de Tsjechische ski-zaak zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Deze uitspraak heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdagmiddag 6 april gedaan. Het hof veroordeelt de twee mannen uit Soesterberg tot het medeplegen van doodslag. Van medeplegen van moord zijn de twee mannen vrijgesproken, omdat volgens het hof niet kan worden vastgesteld dat is gehandeld met voorbedachte rade.

Black─out
In februari 2010 is een 29-jarige man uit Amersfoort bloedend in de sneeuw in een Tsjechisch skigebied aangetroffen. Hij zou meerdere keren zijn gestoken met een mes. Later die dag is hij overleden in een Tsjechisch ziekenhuis. De twee vrienden van de gewonde zouden zijn wakker geworden uit een black-out en zeggen zich niet meer te kunnen herinneren wat er is gebeurd.

De rechtbank in Utrecht heeft de twee jonge mannen op 27 april 2011 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar vanwege het medeplegen van doodslag. De officier van justitie had een straf van veertien jaar geëist. Zowel de officier van justitie als de verdachten stelden hoger beroep in tegen de uitspraak van de rechter.

´Geen opzet´

Robert Malewicz, advocaat van één van de twee verdachten, zegt over de uitspraak van het hof: ‘Voor doodslag is opzet nodig. Ervan uitgaande dat er een situatie is ontstaan die is geëscaleerd, en dat mijn cliënt zijn vriend nooit om het leven heeft willen brengen, hij voelde wellicht de noodzaak zich te verdedigen, is de uitkomst niet positief.’

Of de veroordeelde tegen de uitspraak in cassatie gaat, is nog niet duidelijk. ‘Mijn cliënt moet de uitspraak eerst laten bezinken. Daarna zullen we het rustig bespreken.’

Advertentie