Nederlandse advocaten blijven trainingen geven in Suriname: ´nu moeten we er juist naartoe.´

De Nederlandse regering schort hulp aan Suriname op, maar Nederlandse advocaten blijven op juridisch gebied samenwerken met het land – juist omdát in Suriname de omstreden amnestiewet is aangenomen.
‘Ik heb geen moment geaarzeld,’ zegt de Utrechtse arbeidsrechtadvocaat Joost Berculo. ‘Mensen die wisten dat ik binnenkort weer een cursus zou geven in Suriname, vroegen: ga je nog? Maar toen de amnestiewet werd aangenomen, dacht ik: nu moeten we er juist naartoe, om het programma te voltooien. En om de goede krachten in Suriname te steunen en hun het gevoel te geven dat het belangrijk is wat ze doen.’
Berculo is nu een keer of zeven in Suriname geweest, en geeft cursussen aan advocaten, raio’s en de zittende magistratuur. In mei gaat hij weer, samen met Sjef (J.J.M.) de Laat, vicepresident inhoudelijk en kantonrechter van de Rechtbank Utrecht.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei gister in een debat dat alle hulp werd opgeschort. Mogelijk wordt het geld wel uitbetaald, maar dan aan non-gouvernementele organisaties. Het heeft Berculo in ieder geval niet op andere gedachten gebracht: ‘Juist omdat ik zo specifiek bemoeienis heb met de rechtspleging, en de rechtspleging zo overduidelijk door de wetgevende macht aan de kant wordt gezet en onder druk staat, vind ik het niet goed de contacten met dat deel van de Surinaamse samenleving te beëindigen. Ik ben er niet voor de wetgevende macht – die de amnestiewet invoerde – en niet voor de uitvoerende macht – het Bouterseregime – maar voor de in beginsel onafhankelijke rechterlijke macht, en daarmee samenhangend de advocatuur.’

Door Vera Spaans

Advertentie