‘Op het moment dat de wet werd aangenomen, ontstonden zowel hier als in Suriname spontane protesten,’ zegt Antoon Karg (Lamsma Veldstra & Lobé Advocaten in Rotterdam).

‘Een speciale Facebook groep had binnen enkele dagen 500 leden.’ Karg was een van de ongeveer 300 mensen die dinsdagavond in Amsterdam meedeed aan een protest tegen de onlangs afgekondigde amnestiewet. Door die wet gaan de huidige president Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden vrijuit, zelfs als ze zouden worden veroordeeld.

Onder de vijftien slachtoffers waren vier advocaten. ‘Dit was een eerste actie om duidelijk te maken dat dit niet uit onze naam gebeurt,’ zegt Karg, ’komende zaterdag vindt in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam een meer inhoudelijke bijeenkomst plaats waar we gaan praten over volgende stappen. Wij willen deze en twee eerdere amnestiewetten terugdraaien. Verder bezinnen we ons op het indienen van klachten bij de Organization of American States en het Internationale Strafhof in Den Haag.’

De Conferentie tegen Straffeloosheid in Suriname wordt georganiseerd door Het Komitee 1982 Amnestie Nee en begint om 19:00 uur.

Advertentie