De vergoeding die Belgische advocaten voor toevoegingszaken krijgen, wordt steeds lager. Een staking ligt op de loer.

De Orde van de Franstalige en Duitstalige Balies (OBFG) dreigt alle gefinancierde rechtsbijstand te staken als de Belgische justitieminister eind deze maand niet komt met concrete en aanvaardbare voorstellen om de vergoeding te verhogen.

Sinds 30 maart zijn de Franstalige en Duitstalige advocaten al gestopt met de piketdiensten rond het politieverhoor, de zogenoemde ‘Salduz-permanentie’. Hiervoor heeft de minister van Justitie drieënhalve ton extra toegezegd, maar nog steeds niet uitbetaald. Het budget voor gefinancierde rechtsbijstand ligt in België vast. Toegevoegde advocaten verzamelen punten met pro-deowerk. Aan het eind van een begrotingsjaar stelt het ministerie van Justitie vast over hoeveel zaken het budget moet worden verdeeld. Dan wordt duidelijk hoe hoog de vergoeding per punt uitvalt.

Omdat het aantal toevoegingszaken de laatste jaren toeneemt en het budget gelijk blijft, wordt de spoeling steeds dunner. De OBFG en Orde van Vlaamse Balies (OVB) dringen al jaren aan op verhoging van het budget. Eind deze maand gaan zij rond de tafel zitten met de minister van Justitie. Volgens weekblad Knack wil de minister het budget niet verhogen, maar wel het systeem tegen het licht houden. Ondanks de onvrede over de vergoedingen blijft de Orde van Vlaamse Balies doorgaan met de gefinancierde bijstand en de piketdiensten.

Door: Lex van Almelo

Advertentie