De drie genomineerden voor de Martin Ennals Award 2012, een internationale mensenrechtenprijs, zijn vandaag bekend gemaakt. Het gaat om de Iraanse advocaat Nasrin Sotoudeh, de boeddhistische monnik Luon Sovath uit Cambodja en het Bahrain Center for human Rights.

De stichting Advocaten voor Advocaten volgde de zaak van advocaat Sotoudeh al jaren. Op hun website hebben ze een overzicht gemaakt van haar zaak. Sotoudeh was de advocaat van mensenrechtenadvocaat Shirin Ebadi die in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede won. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse mensenrechtenactiviste Zahra Bahrami, die vorig jaar werd geëxecuteerd in Iran.
 
Sotoudeh kreeg 6 jaar gevangenisstraf voor vermeend handelen tegen de nationale veiligheid, propaganda tegen het regime en voor het niet dragen van een hoofddoek. Daarnaast mag ze twintig jaar lang haar vak niet uitoefenen of reizen.

Na de uitspraak moest Sotoudeh’s echtgenoot Reza Khandan zich melden bij de openbaar aanklager in de Evin gevangenis waar hij in 2011 werd gearresteerd. Het is onbekend wat hem ten laste wordt gelegd, maar vermoed wordt dat zijn arrestatie te maken heeft met zijn uitlatingen in de pers in verband met de zaak tegen zijn vrouw.

Op 2 oktober 2012 wordt de winnaar van de Martin Ennals Award bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse ceremonie in Genève.

Advertentie