Strafpleiter Inez Weski spreekt zaterdag 5 mei tijdens de Van Randwijklezing in Vlissingen.

Aankomende Bevrijdingsdag houdt Inez Weski een toespraak over vrijheid. Ze neemt bepaalde ervaringen uit haar werk mee in haar speech. ‘Ik zie het recht en de rechtstaat als een belangrijke waarborg ter beteugeling van herhaling. Hetgeen dan ook de vele beperkingen van die onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de advocaat als strohalm en de plannen ter censurering van mensenrechtenverdragen zo wrang maakt. Men leert nimmer uit het verleden. Er blijft een bijna ziekelijke drang naar zelfdestructie bestaan, waarbij kennelijk steeds de onnozele gedachte van de bedenker van die maatregelen is, dat het hem niet zal betreffen.’

Weski heeft geen hulp gehad bij het schrijven van haar toespraak. ‘Men dient altijd de eigen woorden en gedachten te formuleren, waarbij men uiteraard gevoed wordt door alles dat jou gevormd heeft. Ik zal in dat kader wel enkele denkers om redenen die ik daar zal noemen, aanhalen.’

Van Randwijk
De toespraak die Weski deze dag houdt, is tijdens de dertiende
Van Randwijklezing. De lezing is vernoemd naar Henk van Randwijk (1909-1966), schrijver, journalist en verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij was een van de oprichters van de ondergrondse krant Vrij Nederland, waar hij na de oorlog hoofdredacteur van werd.

De Van Randwijklezing begint zaterdag om 10.30 uur in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Gratis kaarten zijn vanaf woensdag 25 april verkrijgbaar bij de Cultuurwerf / Kunstuitleen. Tijdelijk te vinden aan de Oude Markt 3 in Vlissingen.

Advertentie