Door nieuwe regelgeving uit Brussel zullen advocaten vaker worden ingezet bij politieverhoren. Daardoor lopen ook de kosten voor rechtsbijstand op. Dat verwacht staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

De Europese Commissie is onlangs akkoord gegaan met een voorstel van het Europees Parlement om verdachten beter te informeren over het verloop van het strafproces. Ze moeten erop gewezen worden dat ze een advocaat mogen consulteren. ‘De verwachting is dat op basis van deze informatieverplichting verdachten meer gebruik zullen maken van hun recht op bijstand van een raadsman,’ schrijft Teeven aan de Kamer. Verder onderhandelen de EU-landen over een inhoudelijke aanscherping van het consultatierecht. Ook dat zal volgens Teeven leiden tot een groter beroep op de advocatuur.

De maatregelen uit Brussel komen bovenop het Salduz arrest van het Europese Hof, dat verdachten recht geeft op contact met een advocaat vóór het eerste politieverhoor. Teeven schatte dat het arrest zou leiden tot 32 miljoen euro aan extra kosten voor de rechtsbijstand, die hij deels wil opvangen met een bezuiniging van 15 miljoen euro.

De Nederlandse Orde van Advocaten vond dat Teeven met zijn berekening overdreef, en ook de Tweede Kamer plaatste vraagtekens bij de 32 miljoen euro aan kostenstijgingen. Teeven meent nu dat hij wel degelijk van dit bedrag mag uitgaan, als hij ook de effecten van de nieuwe regelgeving uit Brussel meeneemt. Hij verwacht dat 50 procent van de volwassen en 70 procent van de jeugdige verdachten gebruik gaan maken van het recht op consultatie van een advocaat.

Door: Maarten Bakker

Advertentie