‘Advocaten moeten niet worden opgesloten omdat ze hun werk doen’, zegt Hein Vogel, strafrecht advocaat en voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN). ‘En als dat wel gebeurt, moeten we ertegen vechten.’ Als een van de ongeveer dertig advocaten demonstreerde Vogel op 24 januari in toga voor de Turkse ambassade aan de Prinsessegracht in Den Haag. De advocaten protesteerden tegen de bedreiging en arrestatie van Koerdische en Turkse advocaten (in Turkije) die Koerdische cliënten bijstaan.

Tientallen Koerdische advocaten zijn op 24 november van het afgelopen jaar gearresteerd. Het overgrote deel van hen is verdediger van PKK-leider Abdullah Öcalan (geweest). Momenteel worden zevenendertig advocaten gevangen gehouden. Zij worden beschuldigd van deelname aan een terreurorganisatie. Daarnaast zitten er al ongeveer drie jaar nog zes advocaten van zowel Koerdische als Turkse afkomst vast op verschillende plekken in Turkije.

De demonstratie vond plaats in het kader van de jaarlijks terugkerende Dag van de bedreigde advocaat en werd georganiseerd door verschillende organisaties waaronder AED/EDL (Avocats Européens Democrates – European Democratic Lawyers). De dag werd behalve in Den Haag in een groot aantal andere steden in Europa gehouden. Het doel ervan was om een grotere publieke bekendheid te laten ontstaan over de ernstige positie van sommige advocaten in Turkije.

De gevangen genomen advocaten worden volgens Hans Gaasbeek, coördinator van de AED en initiatiefnemer van de dag, ‘slachtoffer van willekeurige regelgeving en rechtspraak. Hierdoor komen niet alleen hun cliënten of zijzelf in gevaar maar wordt het hele Turkse rechtssysteem bedreigd.’

Een delegatie van de demonstranten overhandigde een petitie aan de Turkse ambassade. De ambassade was bij het ter perse gaan van dit blad niet bereikbaar voor commentaar.

Filiz Kalayci, advocaat in Ankara en thans gevlucht naar Oostenrijk, is advocaat geweest van personen die werden verdacht van lidmaatschap van de PKK. ‘Ik was gechoqueerd door de onrechtmatigheden die in de processen plaatsvonden’, zei Kalayci tijdens de discussiebijeenkomst in café Schlemmer in Den Haag na afloop van de demonstratie. Hierbij waren naast het grootste deel van de demonstranten nog twintig advocaten aanwezig.

Zie ook: “’Arrestatie-fetisjisme’ tegen Koerdische advocaten in Turkije” op p. 11 van dit nummer.

 

Sabine Droogleever Fortuyn

 

Download artikel als PDF

Advertentie