‘Het aanbod is er,’ zegt Converium-advocaat bij NautaDutilh en hoogleraar Ianika Tzankova. ‘Maar de vraag is of er ook vraag naar is.’ Tzankova reageert op een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam begin januari. Daarin werd de schikking van de Zwitserse verzekeraar Converium en Zurich Financial Services verbindend verklaard. De schikking is pas bindend als alle belanghebbenden de gelegenheid hebben gehad bezwaar te maken. Het is na Ahold en Shell de derde keer dat het hof een massaschikking met buitenlandse gedupeerden verbindend verklaart. Maar of Nederland nu een claimland wordt, zoals Het Financieele Dagblad na de uitspraak op de voorpagina suggereerde, staat nog te bezien. Wel wordt de hoop daarop gevoed door een uitspraak van Amerikaanse rechter, die massaschikkingen niet verbindend wil verklaren voor niet-Amerikaanse partijen. Die partijen worden naar Europa gedreven en Nederland is het enige land met wetgeving voor de afwikkeling van massaschades via een schikking. Maar dan moet er wel een Nederlands belang in het geding zijn. Hoe groot, is niet duidelijk. Bij de Converium-schikking bestaat het Nederlands belang uit 200 beleggers, de Vereniging van Effecten Bezitters en een Nederlandse stichting die optreedt namens alle 12.000 niet-Amerikaanse beleggers.

 

Redactie

 

Download artikel als PDF

Advertentie