Hoogleraar Advocatuur Britta Böhler:
`
Britta Böhler (51) – advocaat, voormalig lid van de Eerste Kamer en sinds 1 januari bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam -doet onderzoek naar de onafhankelijkheid van de advocaat. Deze komt volgens haar onder druk te staan. ‘Dat komt door ontwikkelingen zoals discussies over toezicht op de advocatuur en de toenemende media-aandacht die wordt besteed aan rechtszaken. Bij mijn onderzoek gaat het vooral om de kernwaarde die achter de onafhankelijkheid ligt. Als je weet waar die voor staat, is dat meteen een argument waarom je geen inbreuk op de onafhankelijkheid mag maken.’
De druk op onafhankelijkheid signaleert Böhler niet alleen in de advocatuur. Verontwaardigd reageerde ze eind januari in een interview in Dagblad De Pers op het besluit van de Hoge Raad om de kandidatuur van advocaat-generaal Diederik Aben voor benoeming als raadsheer in te trekken, vermoedelijk onder invloed van de Tweede Kamer. ‘Dat geeft niet veel fiducie in de onafhankelijkheid van de Hoge Raad,’ zei Böhler hierover op 2 februari in de Advocatenblad Nieuwsbrief.

Nieuwe weg
Behalve haar parttime baan bij de universiteit schrijft Böhler samen met Engelsman Rodney Bolt een thrillertrilogie. Bovendien schrijft ze een roman. Voor Böhler Advocaten doet ze het management en ze wordt wel eens ingeschakeld voor advies. Haar eigen praktijk heeft ze stop gezet. ‘Dat was niet te combineren met het werk voor de universiteit en het schrijven.’
De advocaat ging in januari 2010 met sabbatical. In juli 2011 liep haar lidmaatschap van de Eerste Kamer af. Van juli tot en met december heeft ze zich helemaal op het schrijven gestort. Toen ze begin van dit jaar als bijzonder hoogleraar werd benoemd, besloot ze zelf als advocaat geen zaken meer te doen. ‘Dat is de zin van een sabbatical. Dat je jezelf eens in de zoveel tijd afvraagt wat je professioneel wilt doen.’
In september komt het eerste deel van haar trilogie uit. De uitgave van het tweede deel staat voor begin 2013 gepland. ‘Dat ik een nieuwe weg ben ingeslagen, betekent niet dat ik minder hard ben gaan werken.’

Download artikel als PDF

Advertentie