Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is voorstander van strafmaatregelen tegen klagers en advocaten die te vaak naar het Europees Hof in Straatsburg stappen, ondanks kritiek uit de Kamer. Dat bleek begin februari tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De minister vindt dat de werklast van het EHRM moet worden teruggedrongen. Daarom gaat hij overleggen met de Orde over disciplinaire maatregelen tegen advocaten die met ‘overbodige en ongegronde zaken’ naar Straatsburg stappen. Hij denkt aan asielzaken die advocaten aanspannen terwijl de asielzoeker al lang vrijwillig is teruggekeerd naar het herkomstland. Of aan herhaalde verzoeken van advocaten aan het Europese Hof terwijl er geen sprake is van nieuwe feiten. Volgens Opstelten is 97 procent van de zaken uit Nederland die bij het Hof worden aangespannen ‘kennelijk ongegrond’ en wil dat er minder zaken naar Straatsburg gaan. Opstelten is ook voorstander van een voorstel uit Duitsland om rechtzoekenden boetes op te leggen als ze zich met kansloze zaken in Straatsburg blijven melden. De oppositiepartijen typeerden zijn voornemens als ‘onliberaal.’

 

Redactie

Download artikel als PDF

Advertentie