De kosten van Rechtsbijstand dalen vanzelf. Oude mensen procederen niet meer. Kijk maar eens naar de laatste advocatenbladen. De uittredende advocaten zijn omvangrijk in getal – de laatste dertig jaar niet zoveel namen gezien.
De baby-boom stopt binnen zeven jaar en die deed de toevoegingen. Wegens verliesgevendheid kunnen jonge advocaten met toevoegingen geen praktijk meer opbouwen. De korting van Justitie impliceert een korting op de totale uitkering van 5%. Dat is echter 50% op een – eventueel in uitzonderingsgevallen nog te behalen – beperkte winst.
In mijn praktijk merk ik een toename van ellende omdat de overheid van zelfredzaamheid uitgaat bij een burger die de afgelopen 30 jaar door het onderwijs in de steek is gelaten.

(Mr J.P. van Dijk, advocaat te Dedemsvaart, beëdigd 1981)

Download artikel als PDF

Advertentie