Mohammad Ali Dadkhah veroordeeld wegens ‘het verrichten van handelingen die de nationale veiligheid bedreigen en het verspreiden van anti-regeringspropaganda.’

De Iraanse advocaat Mohammad Ali Dadkhah stond diverse politieke gevangenen bij die in de nasleep van de omstreden verkiezingen van 2009 in de dodencel terecht waren gekomen. Eén van Dadkhahs cliënten is de Iraanse dissident en voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Ebrahim Yazdi. Hij werd afgelopen december tot acht jaar cel veroordeeld.

Zweepslagen afkopen
Tegen de Britse Guardian vertelde Dadkhah dat hem ook een werk- en onderwijsverbod van 10 jaar is opgelegd. ‘Ik ging met een cliënt naar de Revolutionaire Rechtbank en daar hoorde ik van een rechter dat ik hem niet mocht verdedigen. “Jij moet zelf naar de gevangenis,” zei hij. “De Hoge Raad heeft het net bevestigd.” Ook moet ik een boete betalen en krijg ik zweepslagen, alhoewel ik die waarschijnlijk wel kan afkopen.’

Dadkhahs veroordeling sluit aan in een lange rij acties tegen de Iraanse advocatuur. Eerder werd een aantal advocaten al veroordeeld tot celstraffen, opschorting van burgerrechten en huisarrest. Sommigen van hen waren net als Dadkhah betrokken bij het Defenders of Human Rights Centre, een mensenrechtenorganisatie opgericht door Shirin Ebadi. Deze mensenrechtenadvocaat kreeg in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede. Tijdens een strafcampagne tegen dissidenten in 2009 werd haar de daarbij horende medaille door de Iraanse autoriteiten afgepakt.

Advertentie