Het is de vraag hoe lang de Belastingdienst kan blijven weigeren de namen van tipgevers bekend te maken aan vermeende zwartspaarders die een boete krijgen opgelegd. Op 5 april heeft het EHRM onderstreept dat een vermeende zwartspaarder toegang moet krijgen tot al het bewijsmateriaal. De staat mag alleen bewijs achterhouden ter bescherming van een vitaal nationaal belang of ter bescherming van de grondrechten van anderen.

In februari zei de geheimhoudingskamer van de Rechtbank Arnhem dat de Belastingdienst de naam van de tipgever moet prijsgeven. Maar de Belastingdienst blijft dat vooralsnog weigeren. En op 3 april bepaalde de kortgedingrechter in Den Haag in een zaak tegen andere zwartspaarders dat alleen de belastingrechter de Belastingdienst kan dwingen.

 

Redactie

Download artikel als PDF

Advertentie