Hoe ‘wakker’ bent u – hoe bewust? Als je bedenkt hoe kort een mensenleven is, is het jammer dat vaak zo’n groot deel van dat leven onbewust verglijdt. In de nacht (een derde deel van ons leven) maar ook overdag. Gelukkig is daar iets aan te doen en voor uw kantoor zou dat heel goed zijn.
Eerst iets over het effectief maken van die nachten. Dr. Stephen LaBerge heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar lucide dromen, ofwel het fenomeen van het wakker zijn tijdens het dromen en het bewust beïnvloeden van die droom. Velen hebben weleens de ervaring dat je tijdens een droom weet dat je droomt. LaBerge heeft aangetoond dat je dit kunt aanleren en dat je grote ontwikkelingen kunt bereiken door je ‘wakkere bewustzijn’ te combineren met de onbegrensde mogelijkheden van je droom-staat. (Zie hierover LaBerges boek Exploring the world of lucid dreaming).
Maar ook overdag is er veel winst te boeken. Veel van wat we doen, doen we op de automatische piloot: wakker worden, douchen, aankleden, ontbijten terwijl je de krant doorkijkt of naar je werk rijdt. Voor zover men al momenten bewust ‘wakker’ is, richt dat bewustzijn zich vaak op wat er komen gaat (zorgen over de conclusie die vandaag echt weg moet) of wat er onlangs gebeurd is (die verschrikkelijke beelden op televisie gisterenavond.) Die automatische piloot is heel handig voor routinedingen. Maar velen zetten hem niet uit, zodat ze hun leven – ook wanneer ze wakker zijn – vooral half slapend doorbrengen. En dat is jammer, want zo wordt bijvoorbeeld de ontmoeting met kantoorgenoten vaak niet echt geregistreerd of afgedaan met een plichtmatige ochtendgroet. Dat kan beter. De Britse auteur Timothy Freke gaat zelfs een stap verder en heeft – in aansluiting op het lucid dreaming – het begrip lucid living geïntroduceerd. Hij suggereert dat je ‘wakker’ kunt worden uit ‘de droom’ van je wakkere leven. Maar dat is iets voor gevorderden.

Waarom zou dit alles nou voordelen opleveren voor uw kantoor? Het antwoord is dat het een ongelooflijk positief effect kan hebben op alle betrokkenen. In de eerste plaats op uzelf omdat, als u ‘wakker’ leeft, de sleur verdwijnt, keuzes bewuster worden gemaakt en ontmoetingen met anderen ook leiden tot echt contact. Daarnaast voor uw kantoorgenoten, omdat de contacten met hen betekenisvol worden. Dat is een van de aspecten die vaak ontbreken en dat leidt dan tot teleurstelling, afname van motivatie en een matige sfeer. En tot slot is er het positieve effect op uw cliënten: onderzoek toont aan dat zij het meest waarden hechten aan echt contact met hun advocaat, dat ze voelen dat die meeleeft en meedenkt en zich niet verschuilt in zijn juridische ivoren toren.
Bewust leven is geen religieus speeltje. Het gaat over de kwaliteit van uw leven, ook uw professionele. Als u wakker wordt, als uw kantoor wakker wordt, dan maken u en uw kantoor samen een kwalitatieve kwantumsprong.

Dolph Stuyling de Lange

Download artikel als PDF

Advertentie