De Nederlandse regering schort hulp aan Suriname op, maar Nederlandse advocaten blijven op juridisch gebied samenwerken met het land – juist omdát in Suriname de omstreden amnestiewet is aangenomen.

‘Ik heb geen moment geaarzeld,’ zegt de Utrechtse arbeidsrechtadvocaat Joost Berculo die cursussen geeft aan advocaten, raio’s en de zittende magistratuur. ‘Mensen die wisten dat ik binnenkort weer een cursus zou geven in Suriname, vroegen: ga je nog? Maar toen de amnestiewet werd aangenomen, dacht ik: nu moeten we er juist naartoe, om het programma te voltooien. En om de goede krachten in Suriname te steunen en ze het gevoel te geven dat het belangrijk is wat ze doen.’

Gerard Spong, strafadvocaat en ex-adviseur van de Surinaamse regering, is voor het opschorten van hulp aan Suriname. ‘Maar voor de cursussen aan het juridisch kader maak ik graag een uitzondering,’ zegt hij. ‘Want dit kader lijkt, naar het zich laat aanzien, het enige middel te zijn om Suriname uit het moeras van rechtsstatelijke malheur en ellende te trekken.’

 

Download artikel als PDF

Advertentie