Advocaat Valérie Vallenduuk richtte een site op met gratis inloopspreekuren van advocaten in Nederland. ‘Ik wil een bepaalde exclusiviteit houden.’

Het Haarlemse kantoor waar Valérie Vallenduuk (Vallenduuk Advocaten) werkt, werd vorig jaar uitgebreid met een nieuwe vestiging in Zaandam. Rechtzoekenden moesten het kantoor makkelijk kunnen vinden, en dat bracht haar op het idee een website op te zetten met wekelijkse inloopspreekuren. Niet alleen voor de nieuwe vestiging, maar voor kantoren in heel Nederland. ‘Veel kantoren hebben een gratis inloopspreekuur, maar het leek mij vooral handig als rechtzoekenden konden zien waar en wanneer dit plaatsvindt. Het is simpel, ik heb een bestaand concept online opgezet,’ aldus Vallenduuk.

Eén uur
Bij de lancering van de website Inloopspreekuur.nl, nu twee maanden geleden, stond alleen nog het kantoor van Vallenduuk en dat van een bevriende advocaat erop. ‘We hebben actief geprobeerd te acquireren door kantoren te bellen, maar dat werkt niet. Ik stel het zelf ook niet op prijs als ik voor iets dergelijks word gebeld. En langzaam groeien, werkt eigenlijk heel goed vind ik.’
Momenteel hebben dertig kantoren zich ingeschreven op de site. Wil een kantoor meedoen dan zitten daar maandelijkse kosten aan vast en dienen zij minimaal één uur per week een gratis inloopspreekuur te houden, eenpitters uitgesloten. ‘Ik wil de spreekuren kunnen waarborgen en dat gaat niet als een advocaat op het tijdstip van het spreekuur een zitting heeft,’ zegt Vallenduuk.

Per plaats kunnen maximaal drie kantoren zich aanmelden, voor de grote steden staat het aantal op zes. Binnenkort wordt dit iets aangepast door kantoren aan gemeente en inwonersaantal te koppelen. ‘Ik wil toch een bepaalde exclusiviteit houden. Hierbij is het soms nog even uitvogelen hoe iedereen tevreden te houden.’

Mooi concept
In januari zijn er 81 rechtzoekenden doorverwezen die zich vooraf hadden aangemeld via het inschrijfformulier op de website. In februari waren dat er al 92, de spontane binnenlopers er niet bij inbegrepen, vertelt Vallenduuk. ‘Er komen zowel particulieren als ondernemers op af. Laatst vertelde een vrouwelijke ondernemer dat ze het concept zo mooi vond en daarom naar mij was gekomen.’
Volgens Vallenduuk krijgen aangesloten kantoren met uiteenlopende zaken te maken. ‘Vorige week zijn er vijf mensen in Haarlem op het spreekuur gekomen en twee in Zaandam. Daar zijn drie zaken uit gekomen. Een daarvan was een arbeidszaak over loonvordering. Deze man had uren gewerkt en nog geen derde uitbetaald gekregen. Mensen twijfelen weleens of ze wel een juridisch probleem hebben. Soms kan iets worden afgedaan met een advies. Net als altijd moet je kijken naar de haalbaarheid van een zaak en niet koste wat kost een procedure starten. Ik vind dat je als advocaat ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt en met een gratis spreekuur probeer ik daar deels invulling aan te geven.’

Energie
Het bouwen van de site deed Vallenduuk zelf: domeinnamen registreren ‘met termen waar veel mensen op zoeken’, het samenstellen van content en alles draaiende houden. ‘Volgens mijn moeder moet ik in mijn vrije tijd meer relaxen, maar ja, of je nu voor de televisie zit of achter een computerscherm, dat maakt dan ook niet zoveel uit. Ik haal hier energie uit.’
Aanvragen van rechtzoekenden stuurde ze in het begin zelf door naar kantoren. ‘Dat is weleens misgegaan. Dan stuurde ik de aanvraag naar een advocaat met een ander rechtsgebied. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat ik dit kon automatiseren.’
Omdat Vallenduuk overdag niet continu met de site bezig kan zijn, heeft ze een marketingexpert in de arm genomen. ‘Nu het echt loopt, kost het veel tijd. Ik had niet verwacht dat dit onder advocaten zo zou aanslaan. Landelijk dekkend is het nog niet, maar dat is wel mijn ambitie.’

Hedy Jak

Download artikel als PDF

Advertentie