In tien stappen naar een inspirerende speech of pleidooi, dat kan met Het Speechboekje van Huib Hudig. Piet Hein Donner, voor wie Hudig in het verleden speeches schreef, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

De één is een natuurtalent, de ander bakt er niks van. Maar als Hudig iets duidelijk maakt, is dat het schrijven en uitspreken van een goede speech te leren is. Dat is hard nodig, aldus Hudig. ‘We moeten al veel spreken, eigenlijk al meer dan we willen. En de meeste vinden het niet echt leuk.’ Hudig verliet in 2004 de advocatuur om speechwriter te worden. Hij schreef de toespraak die Verdonk hield op de Dam na de moord op Theo van Gogh en tijdens de verkiezingen in 2010 schreef hij speeches en opinieartikelen voor Mark Rutte. Sinds begin dit jaar verzorgt Hudig via zijn bedrijf Speak to Inspire speechtrainingen.

 

‘Beste speech ooit’

‘Tijdens mijn werk als speechwriter kreeg ik een bepaalde handigheid en ontdekte zo een aantal wetmatigheden.’ Dat werden de tien stappen, waarmee iedereen uit de voeten kan. Bewijs daarvoor werd geleverd toen Donner het woord nam in de Haagse Selexyz boekhandel. ‘Ik heb deze speech zelf geschreven aan de hand van het boekje. Het is de beste speech uit mijn hele carrière. Want een speech over speechen, die gaat natuurlijk over niets,’ zei hij tot grote hilariteit van de ongeveer vijftig aanwezigen. ‘Of het inspirerend is? Dat weet ik niet, maar het is wel verrassend.’ Maar, zo benadrukte hij, goed kunnen speechen en spreekvaardigheid zijn van levensbelang in een democratie. ‘Je moet overtuigen. Retoriek is macht, dat wisten de Oude Grieken al.’

 

Ook voor advocaten, die toch bij uitstek geoefend zouden moeten zijn in het spreken in het openbaar, kan zijn boek toegevoegde waarde hebben, zegt Hudig. ‘Een pleidooi maakt meer indruk door een goede opbouw en stijl. Ook moet je je als advocaat in de rechtszaal goed bewust zijn van je publiek. Maar denk ook aan de advocaten die presentaties voor cliënten of prospects moeten geven. Je moet een verhaal vertellen, een visie geven of inspireren, dat is ook voor advocaten uitermate belangrijk.’

 

Redactie

 

Download artikel als PDF

Advertentie