Rechterlijke dwalingen, valse getuigenverklaringen en corruptie. De films tijdens het Movies that Matter Festival leggen grote defecten in rechtssystemen bloot. Zonder pamflettistisch of drammerig te willen zijn. ‘We willen het beeld voor zich laten spreken. En daarover willen we vervolgens het debat op gang brengen,’ zegt Taco Ruighaver, directeur en programmeur van de stichting die het evenement organiseert. ‘Het gaat erom dat de bezoekers analyseren wat ze gezien hebben. Dat ze erover nadenken wat er op macro-, meso- en microniveau zou moeten gebeuren.’

 

Het festival, dat dit jaar voor de veertiende keer wordt gehouden, toont zeventig documentaires en speelfilms. Een van de hoofdprogramma’s is Camera Justitia met films en debatten over de Rule of Law, internationaal recht en juridische dilemma’s.

Het eerste filmfestival werd in 1995 door Amnesty International georganiseerd. Sinds 2006 neemt de speciaal opgerichte Stichting Movies that Matter de organisatie van het festival voor haar rekening. Samen met het vfonds en de gemeente Den Haag is Amnesty International de belangrijkste sponsor. Voor het vierde jaar wordt het evenement in Den Haag gehouden. Er worden rond de 19.000 bezoekers verwacht.

‘We voeren zelf geen actie,’ zegt Ruighaver. ‘Wat we wel graag zien is hoe gasten, experts van instellingen die zich met internationaal recht bezighouden, filmmakers, politici en journalisten, bij elkaar komen en betrokken raken bij een onderwerp. Als we daarvoor de omstandigheden kunnen faciliteren, is dat mooi.’

 

Sabine Droogleever Fortuyn

Download artikel als PDF

Advertentie