Na jaren van afzien in aftandse cursuscentra gooide advocaat Martijn Maathuis het over een andere boeg om zijn punten te halen. Hij volgde online twee cursussen, en keek ondertussen naar de zonnige dag buiten en zoende zijn zoon welkom thuis.

Eén van de droevigste herinneringen uit mijn advocatenbestaan is die aan de duistere gewelven van conferentieoord Woudschoten. In het kader van de stagiaireopleiding nam ik daar deel aan menig studiedag en praktijkblok. Ook daarna heb ik vele dagen doorgebracht in mistroostige conferentiecentra, hotels en andere uitspanningen voor het volgen van cursussen voor de Permanente Opleiding. Zure koffie, slechte bedden en plakken kaas uit plastic. Sinds wij advocaten vakbekwaam moeten zijn, lijkt ons lot nog grimmiger, wij moeten immers nog meer punten verdienen…

Chatten
Maar er gloort hoop aan de horizon. Sinds kort bestaat de mogelijkheid om ook online cursussen te volgen, die recht geven op PO-punten. Ter vergelijkend warenonderzoek volgde ik er één van Law at Web en één van de Academie voor de Rechtspraktijk. Beginnend met de conclusie: het is mij bijzonder goed bevallen en ik heb mij voorgenomen om als ik weer punten moet halen – en dat moet voor de rest van mijn werkend leven – te beginnen met het bekijken van het online cursusaanbod, hetgeen ik iedere advocaat van harte aanraad.
Van Law at Web volgde ik Het nieuwe BV-recht door Kid Schwarz. Via de site gaf ik mij op, per mail kreeg ik inloggegevens en cursusmateriaal toegestuurd. Op de dag van de cursus logde ik in op de site en daar zat professor Schwarz in een wat geïmproviseerd studiootje in wat leek een Amsterdams grachtenpand. Ik zat thuis in mijn korte broek achter mijn bureau. Terwijl ik hoorde over de volstortverplichting en stemrechtloze aandelen keek ik naar de zonnige dag buiten, zoende mijn zoon welkom thuis, knipte mijn nagels en mailde nog wat on the side. Om te controleren of ik wel echt meedeed werd af een toe een code genoemd, die ik moest opschrijven om deze aan het einde van de cursus door te geven. Af en toe verbrak de verbinding wat ook direct de belangrijkste door de deelnemer te vervullen voorwaarde duidt: het hebben van een goede internetverbinding. Na afloop werd nog een paar vragen gesteld van het kaliber ‘randdebiel’ waarmee ik kon bewijzen wel degelijk te hebben deelgenomen. Via een chatfunctie kon ik vragen stellen aan de docent en met de andere deelnemers kon ook worden gechat en konden flauwe grappen worden uitgewisseld.

Opletten
Dat vormde één van de opvallende verschillen met de cursus van de Academie voor de Rechtspraktijk, waar ik het webinar Actualiteiten Ondernemingsrecht van Maarten Sanders volgde. Chatten met de andere deelnemers kan niet. Het andere verschil was de studio, die mij deed denken aan het Journaal van TV Noord-Holland. Een online cursus heeft sowieso meer iets van televisiekijken, wat weer bijzondere eisen stelt aan de presentatievaardigheden en het voorkomen van de cursusleider. De aanloop naar en het verloop van het webinar was vergelijkbaar aan Law at Web. Sanders stelde af en toe hoopvol een vraag waarop per chat of telefoon kon worden gereageerd. Ter controle van de oplettendheid werd achteraf een paar vragen gesteld waarop net zolang ‘ja’ of ‘nee’ kon worden geantwoord tot deze allemaal goed waren beantwoord.

In levenden lijve
Grote voordelen van online cursussen zijn het wegvallen van de reistijd en het verlost zijn van de naargeestige conferentieoorden. Een minpunt, in vergelijking met een cursus in the flesh, is de weinige interactie met de andere deelnemers. Terwijl je vaak juist van je medecursisten ook nog eens wat kunt opsteken. Ook het reüniegehalte van de online cursus is lager.
Daar staat dan weer tegenover dat door het chatten men kennelijk geneigd is zijn vragen tot het broodnodige te beperken. Je hoeft je dus niet meer door de praktijkvoorbeelden van die notaris uit Appelscha heen te bijten. Tot slot zal de online cursist, die nooit in Woudschoten was, via andere weg te weten moeten komen dat de NSB daar ooit zijn landdagen organiseerde. En omdat die informatie hier en nu is gedeeld, is ook dat geen reden meer om niet massaal over te stappen op de online cursus.

Martijn Maathuis[1]

 [1]    Advocaat bij Kingfisher Advocaten in Amsterdam en redacteur van dit blad.

Download artikel als PDF

Advertentie