Ernest Louwes, veroordeeld voor moord in de Deventer moordzaak, moet zijn ambitie om advocaat te worden in de ijskast zetten. Hij krijgt geen Verklaring omtrent het gedrag (VOG).
Fiscaal-jurist Louwes diende in april 2011 bij de Rechtbank Den Haag een aanvraag in voor een VOG die hij nodig had om tot advocaat te worden beëdigd. Teeven van Veiligheid en Justitie wees de aanvraag af, wat hij in bezwaar handhaafde.
Om te beoordelen of iemand een VOG kan krijgen, wordt de justitiële documentatie geraadpleegd. Daarin staat dat Louwes in februari 2005 onherroepelijk is veroordeeld voor moord op de weduwe Wittenberg. Dat wordt hem ook nog na uitzitting van zijn gevangenisstraf aangerekend. Volgens de staatssecretaris vormt het feit dat Louwes in aanraking is gekomen met Justitie wegens moord, indien herhaald, ‘een risico voor het welzijn en de veiligheid van personen waarmee hij tijdens de uitoefening van zijn functie als advocaat in aanraking zal komen.’ Dat maatschappelijk belang weegt zwaarder dan het belang van Louwes bij de afgifte van de VOG.
Louwes kan tegen deze uitspraak nog in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Download artikel als PDF

Advertentie