Nationale Strafrechtgame 2012

Twee dagen pleiten, debatteren en borrelen. Strafrechtadvocaten speelden mee in het ‘fictieve strafproces’ van de NVJSA.

Tijdens de Nationale Strafrechtgame 2012 mochten eind april ongeveer 45 strafrechtadvocaten hun kunsten vertonen. Het startschot voor dit tweedaagse ‘fictieve strafproces’ mede georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten(NVJSA) werd gegeven in het West-Indisch Gasthuis te Amsterdam. Na een aantal lezingen door verschillende sprekers over de voorlopige hechtenis, de positie van de rechter-commissaris en tbs in de praktijk, ving het strafproces aan met de voorgeleiding. Groepen bestaande uit drie deelnemers en een verdachte werden tijdens dit onderdeel stevig aan de tand gevoeld door de officiële rechters-commissarissen. En op dat moment werd fictie toch even werkelijkheid.
‘s Middags stonden de Raadkamerzittingen op de planning. Hierbij beslisten de raadkamerrechters en officieren van justitie over de gevangenhouding van de verdachte. In iedere groep trad een volgende pleiter op die alles in het werk moest zetten om de verdachte uit het gevang te houden. Ook hier was het streven een zo realistisch mogelijke situatie te creëren. Het waren echter de imposante kamers van het 17de eeuwse West-Indisch huis die de voorgeleiding en raadkamerzitting een extra dimensie gaven . Met een borrel en diner werd de eerste dag afgesloten.

Wel of niet naar Boulevard?
De volgende dag stond het programma in het teken van de behandeling ter terechtzitting. Om negen uur meldden de eerste deelnemers – van wie sommigen met kleine oogjes – zich op de rechtbank in Amsterdam. Een kop koffie en een stevig debat over ‘Advocatuur en media’ onder leiding van (misdaad)verslaggever Paul Vughts deden echter wonderen. Met rode en groene bordjes konden de deelnemers reageren op de stellingen.
Al snel werd duidelijk dat veel deelnemers terughoudend zijn tegenover media en pers. Het belang van de cliënt staat sowieso voorop en daarom zouden velen van hen niet snel aanschuiven bij RTL Boulevard of Pauw en Witteman. Maar niet ieder panellid dacht er zo over. Zo zou Bart Nooitgedagt (Nooitgedagt Slijters & Van der Horst Advocaten in Amsterdam) niet snel een medium weigeren; voor hem is wel van belang dat hij zijn verhaal serieus kan neerzetten. Officier van justitie Hanneke Festen benadrukt daarentegen de publieke taak van het OM en daarbij horende plicht om op te treden in de media. Volgens rechter Jan Moors (Rechtbank Amsterdam) loopt de rechtspraak juist achter bij het OM en advocatuur en kan het nog wel twee jaar duren voordat een rechter aanschuift in een programma als RTL Boulevard.

De hond van de OvJ
Na een uur debatteren was het tijd voor de lunch en konden de deelnemers de laatste voorbereidingen treffen voor de verdediging van hun cliënt: rond twee uur die middag was het namelijk tijd voor de behandeling ter terechtzitting. Het moment brak aan voor de laatste deelnemers uit de groepen om hun pleidooi ten gehore te brengen. Ook al was het zaterdagmiddag en was de finish in zicht; de strafpleiters lieten zich niet uit het veld slaan door kritische vragen van de rechters.
Na de zittingen volgden de uitspraken en werden Niels Dorrestein (Ausma de Jong Advocaten), Stijn Engelen (Lina Advocaten) en Erik Gorsselink (Moszkowicz Advocaten) uitgeroepen tot winnende deelnemersgroep. Uit deze groep was het uiteindelijk Engelen die als individuele winnaar met de wisselbeker naar huis ging. Hiermee kwam tevens een einde aan dit twee dagen durende evenement. De strafrechtgame met recht-bank, toga en bodes week in niets af van de werkelijkheid. Het waren echter de wisselbeker en de hond van de officier van justitie die toch iets anders deden vermoeden.

Anne Nederlof

Download artikel als PDF

Advertentie