Opluchting alom: met het vallen van het kabinet kwam ook een einde aan het plan om de griffierechten te verhogen. Of dit ook betekent dat men afstapt van het onzinnige adagium  ‘de vervuiler betaalt’ moet echter nog blijken. Wat in ieder geval wel duidelijk werd, is hoezeer Den Haag zich de afgelopen tijden het hoofd op hol heeft laten brengen. Politici struikelden over elkaar om afstand te nemen van het boerkaverbod, het verbod op de dubbele nationaliteit en natuurlijk de animal cops.
Minsten zo belangrijk nu allerlei zaken niet doorgaan, wat gaat er wel gebeuren? Huib Hielkema geeft alvast een voorzet. Deze Amsterdamse advocaat strijdt al jaren tegen de doorgeschoten huur(prijs)bescherming en hij pleit voor een vergaande liberalisering van de huurmarkt. ‘De overheidsbemoeienis moet op een verstandige manier drastisch verminderen of er zelfs helemaal tussenuit.’
En nu we toch bezig zijn met het oproepen tot actie en het terugdraaien van symbolisme: laat de opvolger van minister Opstelten weer gewoon leiding geven aan het Ministerie van Justitie. Immers met de toevoeging veiligheid – een onbegrensbaar, subjectief en ondefinieerbaar  begrip – werden ook de werkzaamheden van het ministerie tot in alle hoeken en gaten van de maatschappij opgerekt.  Die naamsverandering zou meer indruk maken dan alle Haagse krokodillentranen bij elkaar.  

Red.

Download artikel als PDF

Advertentie